Ας είναι η επιχείρηση η μόνη σας αγάπη.
![Οι ρομαντικές σχέσεις εντός επιχείρησης οδηγούν σε δυσλειτουργία.](https://marketingconsultant.gr/wp-content/uploads/2024/11/loveaffairbusiness.jpg)
Οι ρομαντικές σχέσεις εντός επιχείρησης οδηγούν σε δυσλειτουργία.
Η επιχείρησή σας είναι η μεγάλη σας αγάπη. Σας απασχολεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάποιες φορές σας κρατά ξύπνιους από το βράδυ μέχρι το πρωί, και τα Σαββατοκύριακα έρχεται τριήμερο μαζί σας, κρυμμένη όχι στη βαλίτσα σας, αλλά στο μυαλό σας. Τι συμβαίνει όμως όταν στον επαγγελματικό σας χώρο διεκδικεί πλέον την αγάπη σας και κάποιο άτομο με σάρκα (ιδίως) και οστά;
Τίποτα καλό.
Δείτε στο άρθρο μου πώς οι ερωτικές σχέσεις εντός της επιχείρησης οδηγούν σε δυσλειτουργία και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργούν.
Πέρα από τα όρια
Στο σύγχρονο χώρο εργασίας, τα επαγγελματικά όρια είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός παραγωγικού και δίκαιου περιβάλλοντος. Ανάμεσα στα πολλά όρια που πρέπει να τηρούνται, η “κόκκινη γραμμή” της ρομαντικής σχέσης μεταξύ ενός επιχειρηματία και του υφιστάμενού του ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα κρίσιμη.
Στο Χόλυγουντ (όπου όλοι βγαίνουν με όλους) σίγουρα φαίνεται αβλαβές ή ακόμα και ρομαντικό για ένα αφεντικό να βγαίνει ραντεβού με έναν υφιστάμενο. Όμως, αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα που μπορούν να δημιουργήσουν πολλά περισσότερα προβλήματα από τα κουτσομπολιά. Ας δούμε ποια είναι αυτά.
Πιθανός εξαναγκασμός
Το πιο άμεσο και κραυγαλέο ζήτημα στη ρομαντική σχέση εντός επιχείρησης είναι η εγγενής ανισορροπία δύναμης. Ο επιχειρηματίας ασκεί σημαντική επιρροή στην καριέρα κάθε υφισταμένου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για προαγωγή, αύξηση μισθού και απόδοση επαγγελματικών ευθυνών.
Αυτή η δύναμη και επιρροή μπορεί να οδηγήσει σε εξαναγκασμό, σκόπιμο ή όχι. Μετά τα λουλούδια δηλαδή της αρχής, έρχονται τα αγκάθια. Ο υφιστάμενος μπορεί να αισθάνεται πίεση για να παραμείνει στη σχέση από φόβο αντεκδίκησης ή από την επιθυμία να κερδίσει ακόμη περισσότερη εύνοια. Σε κάθε περίπτωση, lose-lose situation.
Αντίληψη ευνοιοκρατίας
Επειδή ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται, είναι σχεδόν απίθανο να δημιουργήσετε ρομαντική σχέση με υφιστάμενη ή υφιστάμενό σας και να τη γνωρίζετε μόνο εσείς οι δύο και τα αστέρια. Σύντομα, τα νέα θα διαδοθούν. Και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η σχέση είναι συναινετική και χωρίς εξαναγκασμό, η αντίληψη της ευνοιοκρατίας είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Οι συνάδελφοι αρχίζουν να υποψιάζονται (δεν έχει σημασία αν το κάνουν δικαίως ή αδίκως) ότι το αντικείμενο του πόθου σας λαμβάνει προνομιακή μεταχείριση, κάτι που οδηγεί σε δυσαρέσκεια και μείωση του ηθικού. Επιπλέον, αυτή η αντίληψη σίγουρα θα υπονομεύσει τη δική σας αξιοπιστία.
Νομικές και ηθικές ανησυχίες
Αυτό που αρχίζει στα ρομαντικά εστιατόρια μπορεί να τελειώσει στα καθόλου ρομαντικά δικαστήρια. Από νομική άποψη, οι σχέσεις επιχειρηματία και υφισταμένου μπορεί να οδηγήσουν σε ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση ή διάκριση. Εάν η σχέση τελειώσει άσχημα, ο υφιστάμενος μπορεί να αισθανθεί ότι η καριέρα του επηρεάστηκε αρνητικά, με αποτέλεσμα πιθανές αγωγές.
Επιπλέον, εάν η σχέση δεν ήταν συναινετική ή εάν αργότερα ο/η υφιστάμενος/η ισχυριστεί ότι ήταν μη συναινετική, οι νομικές συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές, τόσο για τον επιχειρηματία, όσο και για την εταιρεία.
Τέλος, υπάρχει και η ηθική πλευρά. Όπως είναι σχεδόν 100% σίγουρο ότι θα δεν θα επικροτούσατε, για ηθικούς λόγους, τη σχέση του έτοιμου να βγει στη σύνταξη καθηγητή πανεπιστημίου με την πρωτοετή του φοιτήτρια, για αντίστοιχους ηθικούς λόγους θα πρέπει και εσείς να αποφεύγετε τις ρομαντικές σχέσεις εντός επιχείρησης.
Επιπτώσεις στη δυναμική της ομάδας
Δουλέψατε σκληρά για να δημιουργήσετε ομαδικό πνεύμα στους ανθρώπους σας και κάνατε σχέση με έναν από αυτούς; Ξεχάστε την ομάδα! Η ρομαντική εμπλοκή μεταξύ ενός αφεντικού και ενός υφιστάμενου μπορεί να διαταράξει σημαντικά τη δυναμική της ομάδας.
Άλλα μέλη της ομάδας αρχίζουν να αισθάνονται άβολα, και πολύ γρήγορα, το περιβάλλον εργασίας γίνεται τοξικό. Η συλλογική εργασία δίνει τη θέση της στα κουτσομπολιά και τις εικασίες για τη σχέση, και το πιο σημαντικό πρόσωπο της επιχείρησης γίνεται η γραμματέας που σας βλέπει να φεύγετε σχεδόν μαζί με το “αίσθημά” σας. Αυτή η απόσπαση της προσοχής μειώνει την παραγωγικότητα και εμποδίζει την ικανότητα της ομάδας να συνεργαστεί αποτελεσματικά.
Σύγκρουση συμφερόντων
Σε κάθε χώρο εργασίας, η διατήρηση σαφούς διαχωρισμού μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής έχει ζωτική σημασία για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων. Όταν ένας entrepreneur διατηρεί ρομαντικό δεσμό με έναν υφιστάμενο, η προσωπική του σχέση μπορεί να επηρεάσει τις επαγγελματικές του αποφάσεις.
Πόσο αμερόληπτος μπορεί κάποιος να είναι στην αξιολόγηση της απόδοσης του υφισταμένου, όταν αντί για το μυαλό κρίνει η καρδιά; Καθόλου αμερόληπτος, σας βεβαιώνω. Αυτή η σύγκρουση συμφερόντων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των αξιολογήσεων και των αποφάσεων στο χώρο εργασίας, επηρεάζοντας όχι μόνο τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και ολόκληρη την εταιρία.
Επαγγελματική φήμη
Και τα δύο μέρη της ρομαντικής σχέσης κινδυνεύουν να βλάψουν την επαγγελματική τους φήμη. Οι συνάδελφοι, οι πελάτες (ναι, και οι πελάτες γιατί τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα) και άλλοι, ενδέχεται να θεωρήσουν τη σχέση ως αντιεπαγγελματική, αμφισβητώντας την ακεραιότητα και των δύο ατόμων. Αυτή η ζημιά στη φήμη μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, δυνητικά παρεμποδίζοντας μελλοντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας.
Συμπέρασμα
Ενώ γενικά οι σχέσεις στο χώρο εργασίας δεν είναι ασυνήθιστες, αυτές μεταξύ επιχειρηματιών και υφισταμένων εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους. Τα σημαντικότερα προβλήματα: Ο πιθανός εξαναγκασμός, η αντίληψη ευνοιοκρατίας, νομικά και ηθικά ζητήματα, ο αντίκτυπος στη δυναμική της ομάδας, η σύγκρουση συμφερόντων και η πιθανή βλάβη στην επαγγελματική σας φήμη.
Ας παραμείνει η επιχείρηση η μόνη σας αγάπη!