5 λόγοι για να ΜΗΝ είσαι επιχειρηματίας.
![5 λόγοι για να ΜΗΝ είσαι επιχειρηματίας.](https://marketingconsultant.gr/wp-content/uploads/2025/01/nobusinessman.jpg)
Εάν κάποιος σας αφορά, προσέξτε το!
Θα σας εκμυστηρευθώ κάτι. Σε ηλικία 8 ετών, είχα την επιθυμία να γίνω τενίστας. Έβρισκα τον ήχο της ρακέτας καθώς χτυπούσε το μπαλάκι συναρπαστικό, σχεδόν συγκλονιστικό. Μου άρεσαν τα χωμάτινα γήπεδα του τένις, όπως τα έβλεπα στην τηλεόραση, και, επιπροσθέτως, είχα ένα αρκετά καλό συγχρονισμό ματιού – χεριού για την ηλικία μου.
Ωστόσο, οι δικοί μου, γνωρίζοντας ότι πολύ δύσκολα θα έφτανα τα ύψη των σύγχρονων τενιστών (Τσιτσιπάς για παράδειγμα 1 κι 93), με απέτρεψαν ευγενικά, και έκτοτε περιορίστηκα στις ρακέτες στην παραλία. Φυσικά, είχαν δίκιο. Σήμερα, μετά από 20 και πλέον χρόνια επαγγελματικής ασχολίας με το μάρκετινγκ, ξέρω ότι υπάρχουν λόγοι για να μην γίνει κάποιος τενίστας.
Υπάρχουν όμως λόγοι για να ΜΗΝ γίνει κάποιος επιχειρηματίας; Σίγουρα, εδώ το ύψος δεν παίζει κανένα ρόλο – παίζουν όμως άλλα πράγματα ρόλο. Δείτε λοιπόν, στο άρθρο μου που ακολουθεί, 5 λόγους για να μην γίνετε επιχειρηματίας.
#01. Ασταθές εισόδημα
Οι επιχειρηματίες συχνά αντιμετωπίζουν την πολύ σκληρή πραγματικότητα ενός αβέβαιου εισοδήματος, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της επιχείρησής τους, όταν η ανάπτυξη και η σταθεροποίηση είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Η έλλειψη μιας σταθερής οικονομικής ροής μπορεί να δημιουργήσει σημαντική πίεση, καθώς οι ανάγκες για πληρωμή μισθών, ενοικίων, φόρων και άλλων λειτουργικών εξόδων δεν περιμένουν.
Αυτό το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα δεν ενθαρρύνεται, ούτε στηρίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται με καχυποψία ή ακόμα και εχθρικότητα από το κράτος. Το ασταθές εισόδημα είναι ο πρώτος, και συχνά ο κυριότερος λόγος, για να μην γίνεις επιχειρηματίας.
#02. Υπερβολική εργασία
Η διαχείριση μιας επιχείρησης δεν αρχίζει στις 9 ούτε τελειώνει στις 5. Είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου, μια ατελείωτη περιπέτεια γεμάτη ανατροπές, εκπλήξεις και δύσκολες αποφάσεις. Ο επιχειρηματίας δεν είναι απλώς εργαζόμενος. Είναι στρατηγός, διαπραγματευτής, δημιουργός και φύλακας της δικής του μοίρας.
Η αφοσίωση σε μια επιχείρηση συχνά σημαίνει ότι η έννοια του ελεύθερου χρόνου γίνεται πολυτέλεια και η έννοια της ισορροπίας ζωής και εργασίας μοιάζει με μακρινή ουτοπία. Τα βράδια και τα σαββατοκύριακα δεν είναι ποτέ “off”, αλλά είναι γεμάτα brainstorming και αναθεώρηση στρατηγικών. Η υπερβολική εργασία είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να μην γίνεις επιχειρηματίας.
#03. Υψηλό άγχος
Η επιχειρηματική ζωή μοιάζει με ένα ατελείωτο reality show. Μόνο που αντί για ένα κοινό που χειροκροτεί ή αποδοκιμάζει, έχεις την εφορία, το τραπεζικό σύστημα και το άγχος να κάνουν ζωντανές συνδέσεις με τον εγκέφαλό σου, κάθε ώρα της ημέρας. Όταν είσαι επιχειρηματίας, το πρωί δεν σε ξυπνά ο καφές, αλλά η λίστα των υποχρεώσεων της ημέρας, που πολλές φορές έχει μήκος ρολού χαρτιού ταμειακής μηχανής.
Η δε πίεση; Ας πω απλά ότι η λέξη “πίεση” παίρνει μια νέα διάσταση όταν έχεις να διαχειριστείς τα οικονομικά, τις παραγγελίες, και εκείνον τον υπάλληλο που πάντα έρχεται μετά τις έντεκα, αλλά φέρνει τις καλύτερες ιδέες. Στο τέλος, το στρες γίνεται σκιά σου. Το άγχος είναι ένας από τους βασικούς λόγους για να μην γίνεις επιχειρηματίας.
#04. Απουσία προσωπικής ζωής
Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί τόσοι επιχειρηματίες αποδίδουν την επιτυχία τους στη γυναίκα τους ή τον άνδρα τους; Τις περισσότερες φορές οφείλεται στο ότι το ταίρι τους είναι αρκετά υπομονετικό, ξέρει ότι δεν θα πάει ποτέ σε εκείνη την παράσταση μπαλέτου που ήθελε, και μπορεί μάλιστα να έχει γίνει και μέλος της άτυπης ομάδας brainstorming του επιχειρηματία, που ξενυχτά μέχρι το πρωί
Αυτά στις καλές περιπτώσεις. Γιατί στις κακές, η δυσαρέσκεια που διογκώνεται οδηγεί αναπόφευκτα σε απομόνωση, ψυχική απομάκρυνση, και πάρα πολλές φορές σε χωρισμό. Η απουσία προσωπικής ζωής με όσα συνεπάγεται, είναι ένας σημαντικός λόγος για να μην επιχειρήσεις.
#05. Έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης
Στις ταινίες, η ζωή του επιχειρηματία συχνά περιγράφεται ως ένα ταξίδι γεμάτο ελευθερία και αυτοδιάθεση. Βέβαια, σε καμία ταινία δεν έχουμε δει ποτέ τι συμβαίνει όταν ο επιχειρηματίας, για παράδειγμα, πάθει κολικό του νεφρού ή αρρωστήσει με Cοvid. Όταν ένας επιχειρημτίας αρρωστήσει, δεν υπάρχει καμία εγγυημένη αναρρωτική, που να του επιτρέπει να ξεκουραστεί αμέριμνος με το θερμόμετρο στο στόμα.
Η ασφάλεια που προσφέρει μια μισθωτή εργασία είναι μια πολυτέλεια που λείπει από την επιχειρηματική ζωή. Επιπλέον, οι εισφορές για σύνταξη και ασφάλεια υγείας είναι εξ ολοκλήρου προσωπική υπόθεση του επιχειρηματία και απαιτούν καλή διαχείριση και στρατηγική από την πλευρά του. Η έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να μην προχωρήσει κάποιος στο επιχειρείν.
Επίλογος
Αν από τους παραπάνω 5 λόγους για να μην είστε επιχειρηματίες, σας αφορά/αφορούν…
- 0/5. Εσείς θα πάτε πάρα πολύ ψηλά!
- 1/5. Μπορείτε να επιχειρήσετε σχετικά άφοβα. Κανείς δεν είναι τέλειος.
- 2/5. Ακόμη μπορείτε να επιχειρήστε. Θα δυσκολευθείτε όμως.
- 3/5. Εντελώς οριακή η επιτυχία σας και η ψυχική σας υγεία.
- 4/5. Επιχειρήστε μόνο εάν υπάρχει οικογενειακή επιχείρηση.
- 5/5. Γίνετε οτιδήποτε: φαροφύλακας, κηπουρός, ξεναγός, κλπ, αλλά μην γίνετε επιχειρηματίας.