Κάθε λιμάνι και καημός, κάθε καημός και ιδέα.

Πώς θα εμπνευστείτε για την επόμενη μεγάλη επιχειρηματική ιδέα, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Διαφωνώ! Στο επιχειρείν, το ήμισυ του παντός, και κάποιες φορές το ίδιο το παν, είναι αυτό που συμβαίνει πριν την αρχή, πριν το άνοιγμα της εταιρείας, πριν τον ΑΦΜ, πριν τον πρώτο πελάτη, πριν την πρώτη πρόσληψη. Είναι η επιχειρηματική ιδέα.
Στις μέρες μας, και σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που μοιάζει πλέον με κάθε λιμάνι και καημό, κάθε καημό και startup, για να παραφράσω το αθάνατο τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού, η επιχειρηματική ιδέα είναι πιο σημαντική από όλα. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: πώς βρίσκεις την έμπνευση για αυτήν την ιδέα; Δείτε κάποιους τρόπους στο άρθρο μου που ακολουθεί.
Δώστε λύσεις σε προσωπικά προβλήματα
Γνωρίζετε τον Travis Kalanick; To 2008 ήταν ένας απλός Αμερικανός τουρίστας που δεν μπορούσε να βρει ταξί στο Παρίσι (και που να ερχόταν στο Παγκράτι). Σήμερα, είναι δισεκατομμυριούχος, συνιδρυτής της Uber. Παρομοίως οι Brian Chesky και Joe Gebbia ξεκίνησαν την Airbnb, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν στέγη στο Σαν Φρανσίσκο.
Κάποιες φορές λοιπόν, η επόμενη μεγάλη επιχειρηματική ιδέα είναι η απάντηση σε ένα προσωπικό μας πρόβλημα. Η δυσαρέσκεια μπορεί να γίνει ευκαιρία. Εσείς αλήθεια τι πρόβλημα αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα, και μπορεί άραγε από αυτό να γεννηθεί μία μεγάλη ιδέα; Food for thought!
Βελτιώστε ένα υπάρχον concept
Πολλές φορές δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις τον τροχό, αλλά να φτιάξεις έναν διαφορετικό τροχό. Σε αυτή την περιοχή, υπάρχει μία τεράστια δεξαμενή επιχειρηματικών ιδεών που απαιτεί από εσάς απλά να δείτε το οικείο και να σκεφθείτε πώς θα το μετατρέψετε σε φρέσκο.
Να κάνετε δηλαδή αυτό που έκαναν εταιρίες όπως η Google (υπήρχε η AltaVista), η Netflix (υπήρχε η Blockbuster), η Apple με το iPhone (υπήρχε το Blackberry), ή η Facebook και νυν Meta (υπήρχε η MySpace). Το ότι τα ονόματα στην παραπάνω λίστα είναι τόσο τεράστια, δείχνει και πόσο τεράστιες είναι και οι ευκαιρίες.
Αλληλοεπιδράστε με διαφορετικούς ανθρώπους
Εάν έχετε έναν μικρό κύκλο λίγων ατόμων που τους βλέπετε πεισματικά, από την εποχή του δημοτικού μέχρι σήμερα, ίσως είναι ο καιρός να βγείτε από το καβούκι σας – τουλάχιστον εάν ψάχνετε για μία επιχειρηματική ιδέα που θα κάνει τη διαφορά. Όταν αλληλεπιδράτε με διαφορετικούς ανθρώπους, από έναν οδηγό ταξί μέχρι έναν οδηγό ελικοπτέρου, θα μπορέσετε να εντοπίσετε πιθανές ανεκπλήρωτες ανάγκες, που δεν μπορούσατε ούτε καν να φανταστείτε ότι υπάρχουν.
Η κατανόηση αυτών των αναγκών και των προκλήσεων μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητά σας και να εμπνεύσει λύσεις που θα οδηγήσουν στην επόμενη μεγάλη επιχείρηση.
Χρησιμοποιήστε έρευνες και focus groups
Κάποιοι θεωρούν ότι οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες έρχονται ενώ περπατάς στην εξοχή, εισπνέοντας καθαρό αέρα και ανοίγοντας το μυαλό σου στην έμπνευση “που έρχεται από ψηλά”. Δεν συμφωνώ! Αν και, φυσικά, κάποιες ιδέες μπορεί να σας έρθουν στην εξοχή, ακόμη περισσότερες θα σας έρθουν στην πόλη, όταν μελετάτε έρευνες και παρατηρείτε focus groups.
Οι έρευνες και τα focus groups είναι εξαιρετικές περιπτώσεις για να δημιουργήσετε ιδέες για startup, επειδή σας δίνουν άμεσο feedback από πιθανούς πελάτες. Οι άνθρωποι έχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες και τους αρέσει να μιλάνε για αυτές. Εσείς, αρκεί να είστε στο σωστό σημείο για να τις καταγράψετε και να τις μετατρέψετε σε επιχειρηματικές ιδέες.
Αξιολογήστε τις ιδέες με κριτικό τρόπο
Σας άφησα το πιο σημαντικό για το τέλος. Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι είναι δύσκολο να σκεφθείς μία νέα ιδέα. Λάθος! Είναι πάρα πολύ εύκολο να σκεφθείς μία νέα ιδέα. Για παράδειγμα, το να ανοίξεις μία νέα εταιρεία στον χώρο της υγιεινής διατροφής, που παρασκευάζει έτοιμα γεύματα με μηδέν αλάτι και μηδέν ελαιόλαδο, είναι όντως μία νέα ιδέα. Πιθανόν αυτή η ιδέα να σου εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο με τον Ευαγγελισμό για τους ασθενείς μετά από χειρουργείο, αλλά δύσκολα θα πείσει το ευρύ κοινό.
Οι επιχειρηματίες συχνά παλεύουν όχι με την έλλειψη ιδεών, αλλά με την αφθονία τους. Αυτό που είναι ιδιαίτερα δύσκολο είναι να αξιολογήσεις μία νέα ιδέα, να δεις αν έχει δυναμικό, και αν δεν έχει να την πετάξεις στον κάλαθο των αχρήστων χωρίς δεύτερη σκέψη, έστω και αν φαινομενικά είναι “πολλά υποσχόμενη”.